Delta varyantına yakalanıp 2 doz aşı olanlarda 'süper bağışıklık' çıktı

Güney Afrika'da çıkan Omicron varyantı dünya genelinde yayılmaya devam ederken bilim insanlarının son araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. Buna göre, Delta varyantına yakalanan ve 2 doz aşı olanlarda Omicron'a karşı 'süper bağışıklık çıktı.

Avustralya'da yapılan bir araştırma aşının Omicron varyantına karşı etkisini ortaya koydu. Buna göre, Delta varyantına yakalanan ve aşılanmayan kişilerin Omicron varyantına karşı bir bağışıklığın olmadığı ancak aşılanan kişilerde ise neredeyse 'süper bağışıklığın' olduğu tespit edildi.

Avustralyalı bilim insanlarının araştırmasına göre aşıların bağışıklığı Omicron varyantına göre düşüş göstermesine rağmen hala etkili bir silah olmaya devam ediyor. Araştırmaya göre Oxford'un AstraZeneca ile birlikte geliştirdiği aşı Omicron varyantına karşı etkisiz çıkarken, Türkiye'de de kullanılan BioNTech/Pfizer aşısında ise 20 numunenin 9'unda antikor üretti.

Araştırmada en büyük antikor seviyesi ise daha önce Delta varyantına yakalanan ve 2 doz aşı olanlarda çıktı. Buna göre, daha önce koronavirüsün Delta varyantı dahil herhangi bir mutasyonuna yakalanıp 2 doz aşı olanlarda 'süper mutasyona' yakın antikor tespit edildi. Elde edilen rakamların BioNTech ile AstraZeneca kombinasyonuyla aşı olanlardan 4 kat fazla çıktı.

Bununla birlikte, Covid aşıları, önceki Delta enfeksiyonu ve 'süper bağışıklık' için tüm bulgular, diğer Covid türevlerine kıyasla Omicron'a karşı etkinlikte inanılmaz bir azalma gösterdi.

Warwick Üniversitesi'nde görev yapan mikrobiyolog Profesör Lawrence Young, çalışmanın küçük sayılara sahip olmasına rağmen, Omicron'un bağışıklığı atlatma yeteneğini gösteren araştırmalara eklediğini söyledi. Young, çalışmadan herhangi bir bulgu çıkarmanın 'tehlikeli' olmasına rağmen, bunun bir güçlendirici almanın önemini pekiştirdiğini ve bunu yapanların muhtemelen çalışmanın 'süper bağışıklığı' olarak benzer Omicron korumasından yararlanacağını belirtti.

GÜNEY AFRİKA'DAKİ VAKA SAYISI TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

Öte yandan Omiron varyantının çıktığı yer olan Güney Afrika'da vaka sayısındaki düşük seyir tartışmalara neden oldu. Özellikle Avrupa'da vaka sayısının artması ve yeni kısıtlama kararlarının alınmasına rağmen Güney Afrika'da günlük vaka sayısının ortalama 370'te kalması dikkat çekiyor. Omicron varyantının çıktığı Güney Afirka'da aşılananların oranı sadece yüzde 25 seviyesinde bulunuyor.

KANDİL İSTEDİ, DEM HAREKETE GEÇTİ, CHP DESTEK VERDİ! ASIL PLAN NE? Beşiktaş gelecek sezon Avrupa'nın dışında kalabilir! Fransız aktör, cinsel saldırı suçlamalarıyla gözaltına alındı
Sonraki Haber