Çocuk nasıl yapılır? İşte hamile kalma yöntemleri!

Gebelik için, planlanan zamanlarda cinsel ilişkiye girmek olmazsa olmaz unsurlardan biri. Bu çerçevede, özellikle çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar tarafından, gebelik planının nasıl yapılacağı büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, çocuk nasıl yapılır? İşte hamile kalma yöntemleri! Ayrıntılar haberimizde...

Uygun zamanda cinsel ilişkiye girmenin olmazsa olmaz olduğu gebelik oluşumu için kişi, öncelikle kendi vücudunu tanımalı, üremenin nasıl gerçekleştiğini bilmeli ve adet döngüsünü takip etmelidir. Doğum kontrol ilaçlarının kullanımı, stres, sigara, alkol kullanımı ve doğurganlığı etkileyen pek çok rahatsızlık, gebeliğin oluşumuna engel olabilir. Ayrıca erkeğe bağlı problemler de gebeliğin oluşumunu engelleyebilir. Peki, çocuk nasıl yapılır? İşte hamile kalma yöntemleri! Ayrıntılar haberimizde...

NASIL HAMİLE KALINIR?

Yaklaşık 40 hafta süren hamileliğin oluşumunda pek çok faktör rol oynar. Bunların başında, doğru zamanda korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmek gelir. Erkekler, her an üremeye hazır olsa da, kadın fizyolojisinde işler biraz daha karmaşıktır. Kadınlarda adet dönemi, üreme döneminin devam ettiğini gösterse de belirli bir yumurta sayısıyla dünyaya gelen ve bu rezervle yaşamını sürdüren kadınlarda yaş ilerledikçe, gebe kalma şansı da azalır. Regl ya da adet kanaması, her ay döngüler halinde gerçekleşirken kadın vücudu da sürekli olarak olası bir gebeliğe karşı kendini yeniler. Öncelikli olarak gebeliğin sağlanabilmesi için kadının, her 21 ila 35 günde bir ya da farklı bir deyişle ortalama her 28 günde bir adet görmesi gerekir. Bu zaman dilimi her kadında farklılık gösterse de gebe kalmak isteyen kişilerin, menstrüasyon döngüsü olarak da tanımlanan adet döngüsünü takvim üzerinde takip etmesi önemlidir.

HAMİLE KALMA YÖNTEMLERİ

Bir ayda, çocuk sahibi olmak isteyen her 100 çiftten yalnızca 20'si başarıya ulaşır. 2 yıl boyunca çocuk sahibi olmak isteyenlerin ise %95'i gebelik sağlayabilir. Gebeliğin sağlanabilmesi için kadının, yumurtlama zamanını bilmesi, dolayısıyla adet döngüsünü takip etmesi önemlidir. Ayrıca gebeliğe engel olabilecek, tiroit hastalığı, polikistik over sendromu, diyabet, endometriozis gibi rahatsızlıkların önceden fark edilmesi ve tedavi edilmesi için hekim kontrolüne gidilmesi önerilir. Zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklı olmak, gebelik için olmazsa olmazlar arasında yer alır. Obezite ve stres gebeliğin önünde duran büyük engellerdir. Bu yüzden fazla kilolardan kurtulmak, stresle başa çıkmanın yollarını bulmak ya da stres yaratan ögeleri hayattan çıkarmak da önemlidir.

 Tüp bebek denenmesine rağmen gebe kalamayanların, bebek sahibi olmaktan vazgeçtikten sonra gebe kalması az rastlanan bir durum değildir. Doğru tüp bebek merkezi bulmak kadar sağlıklı bir cinsel ilişki de önemlidir. Bu yüzden cinsel ilişki sırasında gebelik stresine girmemek, olayı akışına bırakmak da gebelik şansını arttırabilir. Cinsel ilişki sırasında kayganlaştırıcı krem, yağ ve diğer kozmetik ürünler, spermlere zarar verebilir. Çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin bu ürünlerden uzak durması önemlidir. Düzenli olarak egzersiz yapmak, kişinin ideal vücut kitle indeksine ulaşmasını sağlarken, stres seviyesinin azaltılmasında etkilidir. Folik asit, kalsiyum ve demir gibi vitaminlerin takviye edilmesinin yanı sıra sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Uyarıcı etkisi bulunan sigara, alkol, kafein kullanımı gebeliğin oluşumunu engelleyebilir. Baba olmak isteyen erkeklerin de bu tavsiyelere uyması, gebelik şansını arttırır. Ayrıca erkeklerin dar, kalın iç çamaşırı giymesi, sıcak suyla yıkanması da gebeliğin oluşmasını engelleyen etkenler arasında yer alır. 

İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan Tokat'taki depreme ilişkin açıklama 18 Nisan 2024 Perşembe TJK at yarışı saatleri açıklandı! Türkiye gece yarısı beşik gibi sallandı! Tokat'ta bir deprem daha!
Sonraki Haber