Bu terör uyarılarının kaynağı kim?

ABD Dışişleri Bakanlığı, İstanbul’daki Konsolosluğunda çalışanların ailelerinin, ‘terörist grupların artan tehditleri’ nedeniyle İstanbul’dan ayrılmasını istedi. Hatta neredeyse emretti. Bir hafta önce de Amerikan Konsolosluğu, yine Türkiye'de vatandaşlarını olası saldırılara karşı uyarmıştı ve “Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nden, özellikle Türkiye-Suriye sınırından uzak durmaları, turistik alanlarda kalabalık gruplardan uzak durmaları, halka açık alanlarda dikkatli olmaları, siyasi mitinglerden uzak durmaları” tavsiyesinde bulunmuştu.

SADECE ABD DEĞİL

Sadece ABD mi? Hayır. İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya dahil belli başlı ülkeler belli aralıklarla Türkiye ile ilgili benzer uyarıları yapıyor.

AYNI MANTIK

İlgili istihbarat birimlerine sorduk, araştırdık. Mantık hep aynı şeyin üzerine kurulu; Türkiye terör örgütleri IŞİD (DAEŞ) ve PKK'ya karşı ağır darbeler vuran harekatlar gerçekleştiriyor. O nedenle bu örgütlerin de misillemede bulunması muhtemel. Bu açıdan belli aralıklarla bu tür uyarılar yapılıyor.

Benzer durumlarda, daha önce yaşanmış elçiliklerin yaptığı benzer açıklamalar sonrası maalesef kanlı terör eylemleri gerçekleşmişti.

BİZDE DE AYNI BİLGİ VAR MI?

Ama bu noktada bir sorun var. O da batı ülkelerinden gelen bu açıklamalara karşın bizim istihbaratımızdaki bilgiler ne durumda?

Şüphesiz, 15 Temmuz'daki darbe adı altındaki iç savaş ve ihanet girişiminden sonra batı dünyası, dikkat çekici bir şekilde Türkiye'ye destek yerine pek iyi niyet içermeyen kinayeli bir tavır içinde. Bu nedenle bu elçiliklerin açıklamalarında Türkiye'nin uluslararası camiada daha da kırılgan ve riskli ülke statüsüne saplanması amaçlı politik bir amaç olabilir.

VATANDAŞIN KAFASI KARIŞMASIN

Ancak, yine de eğer riskli bir durum da varsa, yine tıpkı batı ülkelerinde yapıldığı gibi bizde de, devlet panik havası yaratmadan vatandaştan dikkatli olmasını isteyebilir. En azından şüphelilerin bildirilmesi hatırlatılabilir. Halen istihbarat ve güvenlik birimlerinin elinden geleni yaptığı zaman zaman ortaya çıkan haberlerle anlaşılıyor.

SORMAK LAZIM

Yine de vatandaşın, bu tür haberleri elçiliklerden duyunca kafası karışıyor. O açıdan devletin vatandaşına neyin ne olduğunu anlatması lazım. Hatta, bu elçiliklere de eğer kendisi vermiyorsa, en azından, 'Sen benim toprağımda bu bilgilere nasıl sahip olabiliyorsun ya da bizimle paylaşmıyorsun?' sorusunu sorması gerekiyor.

Türkiye'nin bugün batı dahil dünyanın bir çok yerinde terör olaylarının yaşandığını hatırlatarak, kendi üzerine çöktürülmeye çalışan terör gölgesini kaldırması için akıllı politika izlemesi hayati önem taşıyor.

Tüm yazılarını göster