Berat Kandili Ne Zaman? Berat Kandilinde Ne Oldu? Anlamı

İslamiyet inancında önemli bir yeri olan Berat Kandili, en yakın kandil olacağı için vatandaşların gündeminde. Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı, Berat Kandili tarihini açıklamış bulunuyor.

İslamiyet inancına göre, pek çok önemli gün bulunuyor. Dini açıdan huzur bulunan ve ibadetlerin yapıldığı bu günler arasında kandiller de yer alıyor. Bilhassa kandil geceleri; iman ve ibadet hayatımız bakımından manevi duygularımız için büyük bir fırsat olmasının yanı sıra bazı manevi duyguları hatırlamamız açısından da önemli görülüyor. Önümüzdeki ilk kandil ise Berat Kandili oluyor.

Bilindiği üzere; Diyanet İşleri Başkanlığı, her sene bir takvim yayınlayarak, dini günlerin miladi takvimde denk geleceği tarihi açıklıyor. Bu sene için de bir takvim yayınlamış olan Diyanet İşleri Başkanlığı, dini bayramlardan kandillere kadar tüm önemli dini günlerin tarihini açıklamış bulunuyor. Bu tarihler arasında önümüzdeki ilk kandil olacak olan Berat Kandili’nin tarihi de yer alıyor.

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE?

İslamiyet inancı taşıyan Müslümanların merak ile beklediği Berat Kandili, 2023 yılının en yakın kandili olmasıyla önem taşıyor. Hicri takvime göre Şaban ayının 14. gününde idrak edilen Beraat Kandili’nin miladi takvime göre tarihini ise Diyanet İşleri Başkanlığı açıklamış bulunuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre, 2023 yılında en yakın kandil olan Beraat Kandili’nin idrak edildiği Şaban ayının 14. günü 17 Mart 2023 tarihine denk geliyor. Bu ay mart ayında idrak edilecek olan Beraat Kandili’nin anlamı da oldukça derin.

BERAT KANDİLİ’NDE NE OLDU? İŞTE BERAT KANDİLİ ANLAMI

Kurtulmak, beri olmak, suçlu olmamak anlamlarına gelen berat kelimesi, bu kandile adını vermesi açısından son derece önemi görülüyor. Zira, Berat Kandili’nde Mü'minlerin günah yüklerinden kurtulup, ilâhi bağışa ermeleri umuluyor. Bu nedenle Berat Kandili’nin yanı sıra Berat Gecesi de denen bu dini gün için Peygamber Hz. Muhammed ise şöyle buyurmuştur:

“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (şaban ayının on dördüncü günü) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: ‘Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim’ buyurur.”

DEM Parti'de deprem! Başkan ve Meclis üyeleri topluca istifa etti Kadıköy'de Tacettin Kutay'ın kızına taciz iddiası: Adli işlem başladı Türkiye'den Fransa açıklaması: Karar yok hükmündedir!
Sonraki Haber