Bauhaus ne demektir?

Bauhaus ne demektir? Önemli tarihleri unutmaması ile tanınan Google, 12 Nisan için de bir doodle hazırlamayı ihmal etmedi. Ünlü arama motorunun Bauhaus akımı için bugün hazırladığı tasarımın konusunun ne olduğu pek çok kişinin aklında soru işareti bıraktı. Peki Bauhause ne demektir? Önemi ne?

Bauhaus ne demektir? Özel günler için tasarladığı doodlelar ile bilinen Google bugün de önemli bir tasarıma imza attı. 12 Nisan'a özel yapılan bu logonun konusu olan Bauhaus kavramı, bazılarımıza yabancı gelmez iken bazılarımız için ise ilk defa duyulan bir terim oldu. Peki Bauhause ne demektir? Önemi ne?  Detaylar aşağıda...

BAUHAUS NE DEMEKTİR?

 Bauhaus, 20. yy.'da  tasarım, sanat, mimari gibi alanlarda alışılmamış akımlar yaratan bir eğitim yuvasıdır. Kurulduğu dönemin en iyi ve modern mimarlarını, sanatçılarını, bir araya toplayarak, sadece bir okul yaratmış, hem bir üretim yeri hem de bütün bu kavramların tartışıldığı bir merkeze dönüşmüştür.

İki kentte eğitime devam edilmektedir: Berlin ve Münih.

BAUHAUS NEDİR?

Bauhaus akımı, mimaride olduğu gibi şehir planlama ve endüstriyel tasarım kavramlarında da gelişmeler göstermiş, yeni bir mimari tarzı ortaya çıkararak, sanatın tüm dallarını büyülemiştir.

Bauhaus'un kuruluş dönemindeki ilk amaç kombine bir zanaat okulu, mimarlık okulu ve güzel sanatlar akademisini bir araya getirmekti. Savaşın ardından Gropius'a göre yeni bir mimari tarzın başlaması gerekiyordu. Daha kullanışlı, uygun ve kalıcı mahsullerin üretildiği bir stil. Bu sayede Gropius sanat ve zanaatı bir araya getirerek, fonksiyonel ve sanatsal eserler yaratma isteğindeydi.

Bauhaus'a göre mimarlık, ressamlık, heykeltıraşlık ve zanaatkârlıkbir arada olmalıydı. Walter Gropius; sanatçıyı, zanaatkarın en iyisi olarak düşünürdü.

Bauhaus'un kaynağında sanatsal ve uygulamalı eğitim yatıyordu. Tüm öğrenciler kendi seçtiği çalışma atölyeslerine katılıp tamamladıktan sonra, zorunlu hazırlık kursunu bitirmek zorundaydı. Bu sayede temel zanaat bilgisi, tasarım parametreleri ve uygulama birleştirilmiş oldu.

Makine Bauhausçular tarafından pozitif bir eleman olarak değerlendiriliyordu. Bu sebeple endüstri ürünleri tasarımına da önem veriyorlardı.

Temel tasarım dersi düşüncesi ilk burada ortaya çıkmış ve bugün gezegendeki çoğu mimarlık okullarınca kabullenmiştir.

Bauhaus'ta genell yaklaşım benimsenmişti. Kuruma gelen öğrencilerin hocalarını, birini ya da bir tarzı taklit etmeleri yerine kendi yöntemlerini bulmaya teşvik ediyorlardı.

BAUHAUS'TA MİMARLIK NASILDI?

BAUHAUS WEİMAR

Bauhaus manifestosuna göre bütün sanatların bir araya geldiği en yüksek yapı binalardı. Bauhausun Weimar'daki ilk senelerinde eğitimler Walter Gropius'un ortağı Adolf Meyer tarafından kısa dersler olarak gösteriliyordu. Bauhaus'un çalışma atölyeleriyse Gropius'un kendi mimarlık ofisinde yapılmaktaydı. Burada yeni bir mimarlık tarzı yaratılmakla kalınmamış yeni yaşama şekilleri de geliştirilmişti. 1927 yılında Walter Gropius, Hannes Meyer'a mimarlık bölümünün başına geçmesini teklif etti. Hannes Meyer içinde tasarım, yapı, planlama, şehir tasarımı ve teknik ressamlığın bulunduğu bir öğretim şekli oluşturdu.

1930 yılından 1933 yılına kadar Ludwig Mies Van der Rohe başkanlık görevine getirildi. Mies Van der Rohe'ye göre bir talebenin Bauhaus'a girebilmesi için bir takım dersleri almış ve belirli bir yetkinliğe ulaşmış olması gerekiyordu. Bu sayede Bauhaus'u doktora öğretimi veren bir okul haline getirdi.

BAUHAUS'TA SANAT

Bauhaus'ta ilk öğretmen olanlar sanatçılardı. Seçkin resimle ilgili sınırsız sayıda fikirortaya atıldı. Wassily Kandinsky, Paul Klee ve diğer Bauhaus sanatçıları resimlerin kültürel kavramlarından uzaklaşıp, soyutluğa ve sanatsal tasarımın teorilerini ve yasalarını incelemeye ağırlık vermiştir.

 

Zuhal Topal'ın kızı Lina büyüdü! Annesinin boyuna yetişti... ABD'den Gazze açıklaması: İsrail savunmasız bırakılmıyor! Emine Erdoğan Nijerya ziyaretinden kareler paylaştı!
Sonraki Haber