Batı ülkelerinin yaptırım uyguladığı Roman Abramovich mallarını kaçırıyor: İşte lüks yatlarının rotası

Batı ülkelerinin yaptırım uyguladığı Rus milyarderlerden biri olan Roman Abramovich mallarına el konmasını engellemek için servetini kaçırmaya başladı. Premier Lig ekiplerinden Chelsea'nin sahibi ola Rus oligarkın süper lüks iki yatının birbirine yaklaştığı öğrenildi. Öte yandan Avrupa ülkeleri, yaptırım kararı uyguladığı Rus oligarkların lüks yatlarına el koyuyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının ardından, Batılı birçok ülke aralarında Roman Abramovich'in de yer aldığı Rus oligarklara çeşitli yaptırımlar açıkladı. Bunlar arasında, onların varlıklarını dondurmak ve mallarına el koymak bulunuyor. Rus milyarder Abramovich, önlem olarak servetini hareket ettirmeye başladı. Gemi takip verilerine göre Abramovich'e ait 700 milyon dolarlık bir süperyat, Akdeniz'deki diğer 600 milyon dolarlık gemisine doğru ilerlemeye başladı.

MarineTraffic'in adlı sitenin verileri, Rus milyarder Roman Abramovich’e ait iki süperyatın mevcut rotalarında devam etmeleri halinde, sonunda Yunanistan ve İtalya'yı ayıran Akdeniz'in bir parçası olan İyonya Denizi'nde buluşacaklarını gösterdi.

Buna göre Abramovich'in 162 metrelik süperyatı Eclipse, dün Cezayir kıyılarının hemen dışındaydı ve Akdeniz'in doğusuna doğru yola çıktı. Veriler, ayrıca 700 milyon dolar değerindeki geminin 21 Şubat'ta Karayipler'deki St. Martin'den yola çıktığını ortaya koydu.

Abramovich'in geçen Cuma İtalya'nın doğu kıyısı açıklarında bulunan diğer 460 metrelik gemisi Solaris ise dün günü güneydoğu İtalya ve Arnavutluk kıyıları arasında seyretti. MarineTraffic, 600 milyon değerindeki Solaris'in güneye doğru hareket ettiğini gösterdi.

VARLIKLARI TEHLİKEDE

Bununla birlikte, Abromovich de dahil olmak üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın bağları olduğuna inanılan bazı Rus oligarkları ve milyarderler, uluslararası hükümetler tarafından açıklanan yaptırımların ardından yatlarını ve özel jetlerini hareket ettirmeye başladı. Varlıkları, Moskova'nın Ukrayna'ya saldırma kararına yanıt olarak Rus seçkinlerine yönelik önlemler kapsamında ele geçirilebilir.

Bunların yanı sıra Abramovich, İngiltere tarafından yaptırım uygulanan yedi Rus oligarkı arasında yer alıyor. İngiltere’nin yaptırımları arasında, milyarderlerin varlıklarının dondurulması ve ülke ile iş yapmalarının engellenmesi bulunuyor.

İSPANYA KIYILARINDAKİ BİR YATA EL KOYDU

Diğer taraftan, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de dahil olmak üzere birçok ülke Rus oligarklara karşı benzer yaptırımlar açıkladı. İspanyol yetkililer, Rusya’da devlete ait savunma şirketi Rostec'in CEO'su ve Putin'in yakın bir müttefiki olan Rus oligark Sergei Chemezov ile bağlantılı olan 153 milyon dolarlık bir süperyata el koyduklarını duyurdu.

Öte yandan, MarineTraffic'in web sitesinde Eclipse veya Solaris için herhangi bir varış limanı listelenmedi, bu nedenle Abramovich'in süper yatlarının nereye demirleyeceği belli değil. SuperYacht Fan'a göre 600 milyon dolar değerindeki Solaris, geçen hafta yola çıkana kadar 2021'in sonlarından bu yana onarım için bir İspanyol tersanesinde demirliydi.

Reuters ajansı önceki gün Abramovich'in İsrail'deki Ben Gurion Havalimanı'ndaki bir VIP salonunda görüldüğünü bildirdi. Aynı gün uçuş takip verileri kendisine ait özel bir jetin İsrail'den İstanbul'a uçtuğunu gösterdi. Reuters'in bildirdiğine göre, Abramovich'in uçakta olup olmadığı belli değildi.

Akdeniz'de gece yarısı korkutan deprem! Bakan Fidan'dan İsrail'e uyarı: Tariz edilemez felakete tanık oluruz! Kocaeli'de ilginç görüntü: Karayolunda çırılçıplak dolaştı
Sonraki Haber