Aşure Orucu Nedir? Hangi Günler Tutulur? Yahudiler Neden Aşure Orucu Tutar?

Muharrem Ayı 9 Ağustos Pazartesi başladı. Şehrullahi'l-Muharrem olarak bilinen ve Allah'ın ayı olarak bilinen Muharrem ayının 10. günü aşure günü olarak kutlanır. Peygamber Efenedimiz Aşure günü oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Peki aynı zamanda Yahudiler neden aşure gününde oruç tutar? Aşure Orucu nedir?

Hicri takvime göre 1 Muharrem yılbaşı olarak kabul edilir. 9 Ağustos 2021 günü Muharrem ayı başladı. İlahi bereketin bollaştığı ve Allah'ın ihsan ve kereminin coştuğu günlerden oluşan bu mübarek ayın 10. günü aşure günü olarak kutlanır. Peki aşure orucu nedir, nasıl tutulur?


18 Ağustos 2021 Aşure günüdür. Bu günde oruç tutmayı tavsiye eden Peygamber Efendimiz, yahudilerin de bu günde oruç tutmasına paralel olarka aşure gününün bir gün öncesi ya da bir gün sonrası da oruç tutmak gerektiğini ifade etmiştir.

"AŞURE ORUCU NEDİR?"

 Yahudiler Aşure Günü Neden Oruç Tutar?

Hz. Musa ve kavminin Firavun'un zulmünden kurtulduğu gün olarak kabul edilen aşure gününde yahudiler de oruç tutuyor. Ancak Hz. Muhammed (s.a.s), "Biz Hz. Musa'ya daha yakınız" diyerek müslümanlara aşure gününün bir gün öncesi ya da sonrası da oruç tutmayı tavsiye etmiştir.

Peygamberimiz Muharrem ayının 9–10. veya 10–11. günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Ancak Muharrem ayının sadece 10. gününü oruçlu geçirmek mekruhtur.

Yalnızca Aşure günü oruç tutulması Yahudilere benzeme endişesi ile mekruh görülmüş, Muharrem ayının 10. günü ile birlikte 9. veya 11. günününü de oruçlu geçirmek tavsiye edilmiştir. Peygamberimiz (s.a.s.) Muharrem ayının sadece 10. günü oruç tutmamıştır (Tirmizî, “Savm”, 50) ve “Muharremin 9. ve 10. günü oruç tutunuz. Yahudilere muhalefet ediniz” buyurmuştur.

Hz. Muhammed (S.A.V) Muharrem ayı orucuyla ilgili şöyle buyurmuştur; “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” (Müslim, “Sıyâm”, 202)

Benzine ve motorine indirim geliyor! İşte güncel akaryakıt fiyatları 19 ilde dolandırıcılara SİBERGÖZ-38 Operasyonu! 51 şüpheli yakalandı İzmir hava durumu 6 Mayıs 2024
Sonraki Haber