Aşure günü oruç tutmanın fazileti! Yapılması gerekenler

Aşure günü oruç tutmanın fazileti! Büyük bir heyecanla beklenen Aşure günü geldi. Müslüman alemi Aşure Günü çeşitli ibadetler yapılıyor. Eylül Pazartesi günü Aşure Günü olarak idrak ediliyor. Peki Aşure Günü neler yapılması gerekiyor?

Aşure günü oruç tutmanın fazileti! Aşure Günü,Muharrem ayının 10. gününe denk gelmektedir.Muharrem ayının İslam tarihinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Peki Aşure Günü neler yapılması gerekiyor?

AŞURE GÜNÜ HAKKINDA

İşte Diyanet'in resmi internet adresinden alınan bilgilere göre Aşure Günü:

"Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki:

"Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah'ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…" (Müslim, "Sıyâm", 202)

"Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah'tan umarım." (Tirmizî, "Savm", 48)

Hazreti Aişe (r.ah) İslâm öncesinde, Mekke halkının oruç tutmakta olduğu aşure gününde peygamberimizin de oruç tuttuğunu bildirmekte... Allah Rasulü Medine'ye hicret ettikten sonra da bu orucu tutmuş ve müminlere de onuncu günü ile birlikte, bir gün öncesi veya sonrası ile oruçlu olmalarını tavsiye etmiş... (Ahmed b. Hanbel, VI, 244)

AŞURE GÜNÜ NAMAZI NASIL KILINIR?

Aşure günü, en az 10 Müslüman’a birer selâm veya bir Müslüman’a 10 selâm verilir. Fakir fukara sevindirilir.

Yine Aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde (yapabilenler için) 2 rek’at namaz kılınır.

AŞURE GÜNÜ HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Aşure gününde birçok bakliyatın bir araya gelmesiyle oluşan aşure dışında, bu hafta kapsamında oruç da tutulmaktadır.

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), "Âşûrâ günü tutulan orucun, bir önceki yılın günahlarına kefaret olmasını Allah'tan ümit ediyorum" buyurmuş, Âşûre gününe, Muharrem'in dokuzuncu veya on birinci gününü de ekleyerek iki gün oruç tutmayı müminlere tavsiye etmiştir.

İslam tarihinde Hz. Peygamber ve Müslümanların tuttukları ilk oruç, aşure orucudur. Cahiliye Dönemi'nde başta Kureyşliler olmak üzere bazı Arap kabileleri de bu orucu tutmaktaydılar. Hatta Peygamber Efendimizin hicretten önce Mekke'de Aşure orucu tuttuğu gibi hicretten sonra Medine'de de bu orucu tuttuğu rivayet edilmiştir.

Yabani dizisinin en sevilen karakteri Alaz Bertan Asllani'den tepki! PYD elebaşı Salih Müslim'in eşi: Öcalan peygamberlerin peygamberidir Bayrampaşa'da silahlı saldırı! Sokak ortasında 4 el ateş etti
Sonraki Haber