Aspartam nedir? Zararları neler? Aspartam kansere neden olur mu?

Aspartam, bir yapay tatlandırıcıdır. Tatlı bir tat sağlamak için kullanılan düşük kalorili bir alternatiftir. Aspartam, fenilalanin, aspartik asit ve metil esterden oluşan bir bileşiktir. Genellikle "E951" olarak da bilinir ve birçok düşük kalorili veya şeker içermeyen gıda ve içecek ürününde kullanılır. Peki, Aspartam zararları nelerdir? Kansere neden olur mu? Ayrıntılar haberimizde...

Aspartam, yaklaşık olarak aynı miktarda enerji içerdiği halde şekerden çok daha tatlı bir lezzet sağlar. Bu nedenle, düşük kalorili veya diyabetik diyetlerde şeker yerine kullanılır. Aspartam, özellikle light içecekler, diyet gazlı içecekler, paketlenmiş tatlılar, çikolata, sakız, dondurma, diyet ürünler ve bazı ilaçlarda bulunabilir.

Aspartamın güvenli olduğunu gösteren birçok bilimsel araştırma bulunmaktadır ve birçok ülkede güvenli bir tatlandırıcı olarak kabul edilir. Bununla birlikte, fenilketonüri (PKU) adı verilen nadir bir genetik bozukluğu olan bireylerin aspartamı tüketirken dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü aspartam, fenilalanin içerdiği için bu bireylerin fenilalanin alımını sınırlamaları gerekmektedir.

Aspartamın bazı tüketim kısıtlamaları ve yan etkileri olabilir. Özellikle fenilketonüri gibi özel durumlar dışında, genel olarak kabul edilen günlük kabul edilebilir güvenli miktarlar içinde kullanıldığında güvenli kabul edilir. Ancak, bireylerin kendi sağlık durumlarına ve tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak herhangi bir tatlandırıcıyı kullanmadan önce doktorlarıyla konuşmaları önemlidir. Peki,  Aspartam zararları nelerdir? Kansere neden olur mu? Detaylar haberimizde...

ASPARTAM NEDİR?

Aspartam, aspartik asit ve fenilalanin aminoasitlerinden oluşan bir dipeptidin metil esteridir. Kimyasal formülü aspartil-fenilalanin-1-metil esterdir. Çay şekeriyle kıyaslandığında 180 kat daha tatlıdır. James M. Schlatter tarafından 1965 yılında keşfedilmiş ve 1974 yılında ABD'de kullanımına onay verilmiştir. Güvenilirliği konusunda uzun süre tartışmalar olmuş olsa da yapılan araştırmalar, aspartamın zararlı etkilerine dair kanıtlar bulunamadığını göstermiştir. Avrupa Birliği'nde ise gıda katkı maddesi olarak E951 koduyla tanınmaktadır.

ASPARTAM ZARARLI MIDIR?

Aspartam, gıda ve sağlık alanındaki yetkili kurumlar tarafından dünya genelinde 90'dan fazla ülkede kullanımı onaylanmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan kapsamlı tüketim değerlendirmeleri ve diğer ülkelerde gerçekleştirilen çalışmalar, günlük aspartam tüketiminin FDA ve diğer yetkililer tarafından belirlenen kabul edilebilir günlük miktarların çok altında olduğunu ortaya koymuştur. Dünya Sağlık Örgütü'nün Gıda Katkı Maddeleri Uzman Komitesi, Avrupa Birliği Yiyecek Bilimsel Komitesi ve FDA tarafından uzun yıllar boyunca incelenmiş ve aspartamın güvenli olduğu sonucuna varılmıştır.

ASPARTAM KANSERE NEDEN OLUR MU?

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) kanser araştırma birimi olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), aspartamın ilk kez "kanserojen" olarak sınıflandırılacağını duyurmuştur. Bununla birlikte, Uluslararası Tatlandırıcılar Birliği (ISA) Genel Sekreteri Frances Hunt-Wood, IARC'ın bir gıda güvenliği kuruluşu olmadığını ve aspartamla ilgili incelemelerinin bilimsel olarak kapsamlı olmadığını ve esas olarak güvenilirliğini yitirmiş araştırmalara dayandığını belirtmiştir.

Borussia Dortmund - Paris Saint Germain karşılaşması sürüyor! Nevşehir’e şehit ateşi düştü Taksim ve İstiklal Caddesi'ndeki kısıtlamalar kaldırıldı
Sonraki Haber