Ankara'da festival coşkusu! Selçuk Bayraktar: TEKNOFEST kuşağı, dev bir dip dalgası gibi geliyor

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, Cumhuriyet'in 100. yılında Ankara'da teknoloji ve bilim meraklılarına kapılarını açtı. Festivalde Teknofest Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır önemli açıklamalar yaptı. Bayraktar, ''1 milyondan fazla öğrenci teknoloji yarışmalarına başvurdu.'' dedi. Bakan Kacır, ''Artık kendi geliştirdiği teknolojilerle hayranlık uyandıran bir Türk gençliği, TEKNOFEST kuşağı geliyor.'' dedi.

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, Cumhuriyet'in 100. yılında Ankara'da teknoloji ve bilim meraklılarına kapılarını açtı.

TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde, Türkiye'nin milli teknoloji ekosisteminde kritik rol oynayan bakanlıkların, başkanlıkların, kamu ve özel sektör kuruluşlarının, akademik kurumların ve medya şirketlerinin de aralarında bulunduğu 125 kurumla gerçekleştiriliyor. Program kapsamında paraşüt gösterileri yapıldı.

SELÇUK BAYRAKTAR'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!

Festivalin açılışında Teknofest Yönetim Kurulu Başkanı ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, bugünün tarihin en anlamlı günlerinden biri olduğunu söyledi.

Yurdun dört köşesindeki yurttaşların 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı da kutlayan Bayraktar, bu zafere imza atan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet, minnet ve saygıyla yad ettiğini dile getirdi.

Bayraktar, yaklaşık 1,5 yıl önce Cumhuriyetin 100. yılını taçlandırmak için İstanbul, Ankara ve İzmir'e TEKNOFEST düzenleme kararı aldıklarını anımsatarak, "İstanbul'daki TEKNOFEST'te 2,5 milyondan fazla ziyaretçi ağırlayarak kendi rekorumuzu kırdık. Şimdi de yiğit ruhlu seğmenlerin diyarı, Anadolu'nun kalbi başkent Ankara'da sizlerle birlikteyiz. Sonraki durağımız da istiklalimizin sembol şehirlerinden olan güzel İzmir olacak." diye konuştu.

Yakın bir tarihte Türkiye'yi derinden yaralayan, dünya tarihinde eşi pek görülmeyen bir deprem felaketi yaşandığını anımsatan Bayraktar, afetin ardından el ele verilerek yaraların sarıldığını kaydetti.

Bayraktar, 2018'de ilk TEKNOFEST'i düzenlediklerinde adeta bir fideyi toprağa ektiklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Sonraki yıllarda bu fideyi büyütebilmek için azimle çabalamaya devam ettik. Şimdi o narin fide toprağın üstünde boylanmaya, toprağın altında da kökleşmeye başladı. Milli teknoloji kök salarak kalıcı hale geldi. İklim değişti ve zihinlerde bir devrim başladı.1 milyondan fazla genç TEKNOFEST'in kalbi olan teknoloji yarışmalarımıza başvuruyor. Geçen hafta gittiğimiz Tuz Gölü'nde adeta hiçliğin ortasında gökyüzüne roketler fırlatıldı. Roketçi kızlarımız atış alanından tüm dünyaya, 'Biz de varız. İşte buradayız.' diye haykırdı. TEKNOFEST kuşağı, dev bir dip dalgası gibi geliyor."

"AZİMLE, GAYRETLE, İNANÇLA AŞMAMIZ GEREKEN NİCE ZORLUK VAR''

Bayraktar, Türkiye'nin tam bağımsızlığı için vazgeçilmezinin milli teknoloji hamlesi olduğunu bildirdi.

Seferberlik ruhuyla yola çıkılan bu mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, gençlerin bu mücadelede ellerinden geleni yapacağına inandığını söyledi.

Bayraktar, SİHA'lar gibi Türkiye'nin lider olduğu alanların sayısının hep birlikte artırılması gerektiğine dikkati çekti.

Savunma sanayisinde yakalanan başarı ve ivmenin diğer sivil alanlara yayılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu serüvende yarış çok çetin. Azimle, gayretle, inançla aşmamız gereken nice zorluklar var. Kardeşlerim daha gidecek çok yolumuz var. Teknolojiyi milletimizin ve insanlığın hizmetine sunmadığımız takdirde yapılan bu çalışmalar bir anlam bulamıyor. Teknolojik dönüşüm öyle hızla ilerliyor ki maalesef zaman zaman insani değerleri göz ardı ediyor. Çağımızın en önemli teknolojik inovasyonlarından biri olan ve aslında insanları birbirine yakınlaştırmak için çok önemli bir araç olan sosyal medyaya baktığımızda en fazla etkileşim alma çabasının bazen yan yana duran insanları bile birbirinden uzaklaştırdığını görüyoruz. Bu noktada karşımızda teknoloji için bir insan yoksa insan için bir teknoloji sorunu çıkıyor. Bizler teknolojiyi, kadim medeniyetimizin dünyaya örnek olan adalet, merhamet ve güzel ahlak değerleriyle harmanlayarak insanlıkla uyuşturmalıyız. Zaman zaman insanlığı deneme tahtasına çeviren hızlı inovasyonun yıkıcı etkisini, iyiliğe ve insanlığın faydasına yönlendirmeliyiz."

''YILMADAN PES ETMEDEN HEP BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ''

Bayraktar, dünyanın değişiğini ve insanlığın yeni bir yol çizdiğini kaydetti.

Günümüzde gelişmekte olan yapay zeka teknolojilerinin gelecekte insan hayatında daha çok yer alacağını ifade eden Bayraktar, yakın gelecekte birçok mesleğin ortadan kalkacağını, yeni mesleklerin ortaya çıkacağını bildirdi.

Bayraktar, yarını öngörmeye çalışarak şimdiden hazırlık yapılması gerektiğine işaret etti.

İnsanı ve yaptığı işi değerli kılan yegane unsurun taşıdığı mana ve ruh olduğunu ifade eden Bayraktar, insanlığın yeni çizdiği bu yolda merhamet, adalet ve güzel ahlakla dünyanın rehberi olacaklarını belirtti.

Bayraktar, medeniyetin bilim ve teknolojiyle kopmuş olan bağının TEKNOFEST ile yeniden kurulacağını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"TEKNOFEST her yıl daha da büyüyecek. Kök salan fideler ağaç olacak. Bu ağaçlar büyüdükçe gençlerimizin öz güveni daha da artacak. TEKNOFEST kuşağının büyüteceği bu ağaçlar tüm insanlığa huzur verecek. Huzur verecek bir orman haline gelecek. Her bir projemiz orman oluşturan ağaçlar gibi insanlığa nöbet ve umut verecek. O zaman bu dünyada bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçe yaşayacağız."

Herkesle birlikte tek bir ortak hedefleri bulunduğunu dile getiren Bayraktar, "O da ülkemizin ve kardeş coğrafyalarımızın tam bağımsız müreffeh yarınları için Milli Teknoloji Hamlesi'ni gerçekleştirmektir. Bu yolda yılmadan, pes etmeden ve hiç durmadan hep birlikte yürüyeceğiz." diye konuştu.

BAKAN KACIR'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'da TEKNOFEST'te önemli açıklamar yaptı.

Büyük Zafer'in 101'inci, Cumhuriyet'in 100'üncü yılını heyecanla karşıladıklarını vurgulayan Kacır, "'Parçalandı, yerinden kalkacak mecali kalmadı' zannedilen Türk milletinin kurduğu yeni Cumhuriyet'in ikinci asrına, dosta itimat, düşmana hayret, dosta güven, düşmana korku salarak adım attığı günleri hep birlikte yaşıyoruz. Kim derdi ki Türkler yeniden tarih sahnesine çıkacak, hapsedilmek istendikleri kalıpları yıkıp geçecek, coğrafyalarında çizilmeye kalkılan planları yırtıp atacak. Kim derdi ki Sultan Alparslan'ın torunları, Fatih'in nesli medeniyet sancağını yeniden zirveye taşıyacak. Kim derdi ki Türk milletinin evlatları, bilimde, teknolojide, yeniden en ileri buluşlara imza atacak." dedi.

Kacır, Ali Kuşçu'nun, Fergani'nin, Uluğ Bey'in, Hezarfen'in mirasının yeniden Türk gençliğinin ellerinde yükseleceğini ifade ederek, semada Türk'ün çelik kanatlarının uçacağını, denizlerde Türk'ün gemilerinin yüzeceğini dile getirdi.

Fezada Türk'ün uydularının yükseleceğini belirten Kacır, şöyle konuştu:

"Milletimizi yeniden özgüveniyle buluşturan, insanlık ailesi adına umudumuzu canlandıran bu başarılar için Rabbimize hamdediyoruz. Biliyoruz ki bu başarılar 'Türkiye Yüzyılı'nın işaret fişeğidir. İşte, 2018'den bu yana büyük bir heyecanla Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğuna milyon milyon, akın akın katılan Türk gençliği bugünkü kazanımlarımızdan çok daha ötesine bizi taşıyacak iddiaya, iradeye ve özgüvene sahiptir."

''TEKNOFEST KUŞAĞI GELİYOR''

Kacır, bugünün Türkiye'sinin, hayal eden, araştıran, geliştiren, üreten gençlerinin önündeki engellerin kaldırıldığı, şehirlerinde binlerce teknoloji girişimine ev sahipliği yapan teknoparkların yükseldiği bir Türkiye olduğunu anlattı.

Ülkenin dört bir yanında "geleceğin yıldızları"nın "Deneyap"lar ile buluştuğuna dikkati çeken Kacır, "Artık, başkalarının geliştirdiği teknolojileri hayranlıkla seyreden değil, kendi geliştirdiği teknolojilerle hayranlık uyandıran bir Türk gençliği, TEKNOFEST kuşağı geliyor. Bize düşen, TEKNOFEST kuşağıyla birlikte olmaktır. 'Bir çocuk gelsin, bir uçağa dokunsun, ülkemizin uzay programını geliştirecek bilim insanı, mühendisi o olsun' inancıyla TEKNOFEST'leri çocuklarımızla buluşturmaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Kacır, TEKNOFEST'in ilkini, 2018'de İstanbul'da düzenlediklerinde 14 teknoloji yarışmasına 20 bin gencin katıldığını anımsattı. Etkinliğin düzenlendiği ilk yılda dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olduğuna işaret eden Kacır, bu yıl 337 bin takım, 1 milyon yarışmacıyla dünyada eşi benzeri olmayan rekorlara imza attıklarını bildirdi. Kacır, "Milyonlarca ziyaretçinin TEKNOFEST'lere gelerek Türkiye'nin ufkuna ortak olmasından, Türkiye Yüzyılı iddiasıyla gençlerimizi yüreklendirmesinden büyük bir mutluluk duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Kacır, ders çıkarılmayan, unutulan tarihin tekerrür edeceğine dikkati çekerek, bu toprakların nice akamete uğramış yerli teşebbüse şahitlik ettiğini söyledi.

Vecihi Hürkuş'un ömrünü ülkesinin havacılık sanayisini kurmaya adadığını vurgulayan Kacır, şöyle konuştu:

"O, mücadelesinden vazgeçmedi, şu anda bir araya geldiğimiz Etimesgut'ta hangarlar kurdu. Hayatı boyunca uçaklar üretti fakat hep bir engellemeyle karşı karşıya kaldı. Bir pilotaj hatası sonucu oluşan kaza gerekçe gösterilerek uçak siparişleri iptal edilen Nuri Demirağ'ın, uçak bombası üretirken soba üreticisi haline gelmek zorunda bırakılan Şakir Zümre'nin kaderi de farklı olmamıştı. Kayseri'de açılan TOMTAŞ Uçak Fabrikasının ömrü ancak 2 yıl sürebilmişti. Burada, Etimesgut'ta 1941'de kurulan THK Uçak Fabrikasının da 9 yıllık faaliyetinin sonunda akıbeti aynı olmuştu. İşte, Vecihi Hürkuş'un, Nuri Demirağ'ın, Şakir Zümre'nin yaşadığı hayal kırıklıkları bu ülkede bir daha yaşanmasın diye son 20 yılımız özümüzdeki cevheri gömüldüğü yerden çıkarmanın, bir zihniyet devrimi gerçekleştirmenin, gençlerimize imkan sunmanın, girişimcilik altyapısı kurmanın mücadelesiyle geçti."

Kacır, 20 yıla 100 yıllık projeler sığdırdıklarını belirterek, dünyada kimin ne yaptığını dikkatle takip ettiklerini fakat başkalarını taklit etmek yerine kendi yol haritalarını oluşturduklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde "Milli Teknoloji Hamlesi"ni adım adım gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kacır, şöyle devam etti:

"Milli Teknoloji Hamlesi, tam bağımsız Türkiye demektir. Milli Teknoloji Hamlesi, katma değer üreten, rekabet gücü yüksek Türkiye demektir. Milli Teknoloji Hamlesi, savaş paradigmasını değiştiren Türk SİHA'larıdır. Küresel marka olma iddiasıyla yola çıkan Türkiye'nin otomobilidir, TCG Anadolu'dur, HÜRKUŞ'tur, ATAK'tır, ANKA'dır, BAYRAKTAR, AKINCI, KIZILELMA'dır. Milli Teknoloji Hamlesi, TEKNOFEST kuşağıdır. Bu yoldan artık dönmek yok. Bu yolda, durmak duraksamak yok. Biliyoruz ki bizlerin başarıları Bakü'den Lefkoşa'ya, Taşkent'ten Astana'ya kardeşlerimizin iftihar kaynağıdır. Biliyoruz ki Türkiye başardıkça, dünya mazlumlarının umutları kuvvet bulmaktadır."

''HER ZAMAN SİZİNLE BİRLİKTEYİZ''

Kacır, gençlere de seslenerek, "Sizi kalıplara hapsetmeye çalışanlara inat, kendi yolunuzu çizmeyi, kendi yolunuzdan gitmeyi seçtiniz. Sizi 'Yapamazsın, başaramazsın' diyerek durdurmak isteyenlere inat, yola çıkmayı, yolda olmayı tercih ettiniz. Durmadınız, yılmadınız, pes etmediniz. Sadece projelerinizle değil, bizzat bu iradenizle, iddianızla, kendinizi, kişiliğinizi inşa ettiniz. Biz sizinle yol arkadaşı olmaktan gurur duyuyoruz. Sizin yollarınızdaki taşları kaldırmaktan mutluluk duyuyoruz. Biliyoruz ki nasıl 20 yıl öncesinde hayal dahi edilemeyecek başarıları Allah bizlere nasip ettiyse sizlerin gayretleri, alın teriniz, akıl teriniz de bizleri bugün hayalini kuramayacağımız neticelere taşıyacak. Nasıl ki savunma sanayisinde başardıysak işte burada TEKNOFEST alanında görüyoruz ki eğitim teknolojilerinden ulaştırmaya, uzay teknolojilerinden haberleşmeye, tarım teknolojilerinden afet yönetimine kadar tüm alanlarda sizin kuracağınız teknoloji girişimleriyle yine büyük başarılara imza atacağız." dedi.

Gençlerle buluşacakları her TEKNOFEST'te, "Türkiye Yüzyılı"nın başarı hikayelerine yeni sayfalar ekleyeceklerini vurgulayan Kacır, şu değerlendirmede bulundu:

"Bizler her zaman sizinle birlikteyiz, birlikte olacağız. Birlikte milletimize verdiğimiz sözü gür bir sesle bir kez daha tekrar edelim. Tam bağımsız Türkiye yolunda durmaksızın, yorulmaksızın koşmaya var mısınız? Daha adil bir dünya için, insanlık için alın teri dökmeye, akıl teri dökmeye, azimle, gayretle çalışmaya var mısınız? Türk milletini "kızılelma"ya taşımaya var mısınız? Bu duygularla, ilk yılından bu yana TEKNOFEST'e teşrif eden, şampiyonlarımıza ödüllerini takdim eden Cumhurbaşkanımıza, TEKNOFEST 2023'ün başkentimiz Ankara'da gerçekleşmesine emek veren başta Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı olmak üzere paydaşlarımıza, ev sahibimiz Milli Savunma Bakanlığımıza, katkı veren herkese huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. TEKNOFEST'i varlıklarıyla anlamlı kılan 'TEKNOFEST kuşağına, kıymetli genç kardeşlerime teşekkür ediyorum."

Konuşmaların ardından Bakan Kacır, sahneye çıkan bütün paydaşlarla butona basarak festivalin açılışını gerçekleştirdi.

İşte TEKNOFEST'ten görüntüler....

Almanya'da ezan seslerine izin: Müslümanlar büyük sevinç yaşadı... Tarım ve Orman Bakanı duyurdu: 445 milyon tarımsal destek yatacak Cumhurbaşkanı Erdoğan - Özel görüşmesinde 8 ve 18 yıl ayrıntısı!
Sonraki Haber