Alper Gezeravcı uzaydan nasıl dönecek? Dragon kapsülü Dünya'ya nasıl inecek?

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün boyunca kalacağı haberinin ardından uzay dönüşü ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Bu çerçevede birçok kişi, Alper Gezeravcı'nın Dünya'ya dönüş süreci hakkında araştırmalar yapmaya başladı. Peki, Alper Gezeravcı uzaydan nasıl dönecek? Dragon kapsülü Dünya'ya nasıl inecek? Ayrıntılar haberimizde...

Alper Gezeravcı'nın da bulunduğu Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonu, SpaceX'in Axiom 3 fırlatmasıyla başladı. Fırlatma, saat 00.49'da gerçekleştirildi. Diğer taraftan Alper Gezeravcı'nın istasyonda 14 gün boyunca kalacağına yönelik haberlerin ardından, "Alper Gezeravcı uzaydan nasıl dönecek? Dragon kapsülü Dünya'ya nasıl inecek?" soruları merakla araştırılmaya başlandı.

ALPER GEZERAVCI UZAYDAN NASIL DÖNECEK?

SpaceX'in Dragon uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (UUİ) Dünya'ya dönüşü, bir dizi teknik ve fiziksel adımdan geçen özel bir süreçtir.

Dragon uzay aracı, otomatik komutlar veya yer kontrol merkezinin direktifleri ile UUİ'den ayrılır. Bu aşamada, araç, itici sistemlerini kullanarak istasyondan güvenli bir mesafeye manevra yapar.

Dünya'ya dönüş için Dragon, belirli bir hız ve açıyla yörüngeden ayrılır. Bu, atmosfere kontrollü bir giriş için kritik bir adımdır. İticilerin ateşlenmesiyle araç, atmosfere giriş rotasına girmek üzere yörüngeden çıkar ve yavaşlatır.

Atmosfere giriş sırasında, Dragon uzay aracı, yüksek ısı ve sürtünme kuvvetleriyle karşılaşır. Ancak, aracın ön kısmındaki ısı kalkanı, bu aşırı sıcaklıklara dayanacak şekilde tasarlanmıştır.

HIZIN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN PARAŞÜTLER KULLANILACAK

Daha sonra, Dragon önce iki küçük paraşüt açarak hızını düşürür ve ardından ana paraşütler açılır. Bu paraşütler, aracın hızını büyük ölçüde azaltarak kontrollü bir iniş sağlar.

Genellikle, Dragon okyanusa veya özel olarak belirlenmiş bir kara alanına iniş yapar. İnişin ardından, kurtarma ekipleri hızla araca ulaşır. Eğer okyanusa iniş yapılmışsa, bir gemi aracı kullanılarak mürettebat güvenli bir şekilde araçtan çıkarılır.

DEM Parti'de deprem! Başkan ve Meclis üyeleri topluca istifa etti Kadıköy'de Tacettin Kutay'ın kızına taciz iddiası: Adli işlem başladı Türkiye'den Fransa açıklaması: Karar yok hükmündedir!
Sonraki Haber