5 milyon destek veriliyor! Tenmak mikro nükleer reaktörler için proje çağrısına çıktı

TÜRKİYE'nin enerji bağımsızlığı için kent çevrelerinde kurulacak ‘mikro nükleer reaktör’ler ve küçük modüler reaktörler geliştirilecek. Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) nükleer güç reaktörlerinin geliştirilerek, nükleer füzyon enerjisinin ekonomiye kazandırılması için iki farklı Füzyon teknolojisi proje çağrısına çıktı. İşte detaylar...

Günlük 5 bin ila 150 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılamaya yeterli olan küçük modüler nükleer reaktörler ile mikro modüler nükleer reaktörlerin geliştirilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı TENMAK tarafından proje başına 5 milyon TL destek verilecek.

İŞÇİ MAAŞI BRÜT 50 BİN

Projelerde yer alacak uzman araştırmacılara brüt 115 bin TL, ilköğretim mezunu işçilere ise brüt 50 bin TL maaş ödemesi yapılacak.

Mikro reaktörler, küçük modüler reaktörler, 4. nesil nükleer güç reaktörleri ve çok amaçlı güç reaktörleri ile füzyon teknolojileri çağrısı kapsamında ise tasarım, yakıt, güvenlik ve dijital ikiz-makine öğrenimi çağrısı için kabul edilecek.

Kurumdan yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“TENMAK Araştırma Geliştirme Projeleri (TAGEP) Destek Programının amacı, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumunun öncelikleri doğrultusunda Kurumun görev alanına giren enerji, maden, iyonlaştırıcı radyasyon, parçacık hızlandırıcıları, nükleer, bor ve nadir toprak elementleri ile ilgili bilim ve teknoloji alanlarında yeni bilgiler üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması, teknolojik problemlerin çözümlenmesi amacıyla her türlü araştırma, geliştirme, iyileştirme ve yenilik faaliyetlerini içeren araştırma projelerini desteklemektir.”

CHP’li belediye, önceki CHP'li yönetimin borçlarını binaya astı! Survivor All Star'da bu haftanın son dokunulmazlığı kimin olacak? Borsa günü düşüşle tamamladı!
Sonraki Haber