21 Mart Down Sendromu Günü sözleri! Anlamlı mesajlar!

21 Mart Down Sendromu Günü sözleri! Toplumda farkındanlık yaratmak amacıyla her yıl 21 Mart tarihinde Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kutlanıyor. Yarın kutlanaacak gün için şimdiden anlamlı sözler araştırılmaya başlandı. İşte 21 Mart Down Sendromu Günü sözleri! Detaylar haberimizde...

21 Mart Down Sendromu Günü sözleri! Anlamlı güne sayılı saatler kaldı.10 Kasım 2011 tarihinde Birleşmiş Milletler 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanıdı.Bugün ile toplumda farkındalık yaratılmak isteniyor. İşte 21 Mart Down Sendromu Günü sözleri!

DOWN SENDROMU NEDİR?

En basit tanımıyla Down Sendromu çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi ise babadan gelmektedir. Down Sendrom’unda 21. kromozom 2 değil 3 adet olmaktadır. Bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır.

21 MART DOWN SENDROMU GÜNÜ SÖZLERİ

Benzerliklerimizin farkında mısın?

Sizlerden biriyim. Dost canlısıyım, eğlenmeyi severim, birazcık inatçıyım.

Evet bizler farklıyız. Ama sizin düşündüğünüz gibi değil. Farklıyız çünkü yargılamayız. Farklıyız çünkü içimizde kötülük yoktur. Bu yüzden ben down sendromumla gurur duyuyorum.

Down sendromu bir hastalık değildir. Size bulaşmaz. Korkmayın

Benim sevgim dünyaya yeter. Farklıyım. Farkında mısın?

Gerçek dostlar kromozom saymaz. Çünkü down sendromu 1 eksiklik değil +1 fazlalıktır.

DOWN SENDROMU NEDEN OLUR?

Down sendromu 21. kromozom çiftinin bir kısmında ya da tamamında ekstra bir kromozom kopyasının meydana gelmesiyle oluşur. Vücudumuzdaki her hücrede genler vardır ve bu genler hücrede gruplanmış durumdadır. Normalde her hücrede 46 kromozom bulunur. Bu kromozomların 23’ü anneden, 23’ü babadan gelir.

Down sendromunun en bilinen çeşidi Trizomi 21’dir ve bu durumda her hücrede 46 yerine 47 kromozom bulunur. Bu durumun sebebi, döllenme öncesinde veya sırasındaki hücre bölünmesinde ortaya çıkan sperm veya yumurta hücresinde ekstra bir kopya kromozomdur. Down sendromunun %95’i Trizomi 21’dir. Trizomi 21’in % 88’i de yumurta hücresindeki bölünme bozukluğundan kaynaklanır.

DOWN SENDROMU NE ZAMAN KEŞFEDİLDİ?

Down sendromlu insanların her zaman olduğuna inanılırdı. Bununla birlikte, 1866 yılında İngiliz doktor John Langdon Down tarafından durumun bir açıklaması yayınlandı sonrasında onun adını aldı.

1959’da profesör Jerome Lejeune down sendromunun kromozomal düzensizlik olduğunu kanıtladı. Birleşmiş Milletler 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanıdı.

Zuhal Topal'ın kızı Lina büyüdü! Annesinin boyuna yetişti... ABD'den Gazze açıklaması: İsrail savunmasız bırakılmıyor! Emine Erdoğan Nijerya ziyaretinden kareler paylaştı!
Sonraki Haber