2024 kira vergisi matrah sınırı ne kadar? Kira vergisi sınırı kaç TL?

kira geliri elde eden milyonlarca vatandaş için gelir vergisi beyanname dönemi 1 Mart'ta başlıyor. Evini ya da iş yerini kiralayanlar, Mart ayının sonuna kadar elde ettikleri geliri Maliye'ye bildirmekle yükümlü. Bu süreci atlamayanlar, istisna hakkını kullanarak vergi matrahlarından yararlanabilecek. Bu bağlamda kira vergisi sınırı merak ediliyor. Peki, kira vergisi matrah sınırı ne kadar? Kira vergisi sınırı kaç TL? İşte 2024 kira vergi sınırı!

Milyonlarca vatandaşın kira geliri elde ettiği bu dönemde, gelir vergisi beyanname süreci 1 Mart itibariyle başlıyor. Ev veya iş yerini kiralayan bireylerin, elde ettikleri geliri Mart ayının sonuna kadar Maliye'ye bildirme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu beyanı yapmayanlar, vergi matrahlarında istisna hakkını kullanarak avantajlı bir konuma geçebilirler. Bu kontrolden geçirilmemiş durumda, kira vergisi matrah sınırlarıyla ilgili merak uyandırılmaktadır. Peki, 2024 yılı için kira vergisi sınırı kaç TL? İşte güncel bilgilerle 2024 kira vergi sınırı!

KİRA VERGİ SINIRI KAÇ TL, KİRA VERGİ İSTİSNASI NE KADAR?

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde bulunan 'hazır beyanname' sistemi, vergi dairesine bizzat gitmeden internet üzerinden işlemlerinizi kolayca gerçekleştirmenizi sağlıyor. gib.gov.tr adresine e-devlet şifresiyle giriş yaparak istenen bilgileri doldurduğunuzda işlemler otomatik olarak tamamlanıyor.

Beyanname verirken vergi matrahından bazı masraflarınızı düşebilirsiniz. Sistem, otomatik olarak 2023 yılı gelirleri için 21 bin liralık istisna tutarını belirliyor. Geliriniz bu tutarın altındaysa beyanname verme zorunluluğunuz ortadan kalkıyor. Üstünde bir gelire sahipseniz, gelirinizden 21 bin lira düşülüyor ve kalan miktar üzerinden vergi hesaplanıyor. Ayrıca evle ilgili yapılan tadilat, sigorta gibi masrafları da matrahtan düşebilirsiniz. Evinizi kredi ile aldıysanız, kredi faizleri de matrahtan düşülebilen kalemler arasında.

KİRA VERGİSİ HANGİ DURUMLARDA DÜŞÜYOR?

Ev sahipleri, kendi evini kiraya verip başka bir konutta kirada oturabiliyor. Bu durumda ödenen kira bedellerini gelirden düşerek vergi yükünü azaltmak mümkün.

Beyanname sonrası sistemden vergi çıkarsa, bu vergiyi; çıkmazsa sadece damga vergisini bankalar aracılığıyla ödeme imkanı bulunuyor. Ödemeler ayrıca kredi kartı ile de gerçekleştirilebilir.

Bazı mülk sahipleri konutlarını ücretsiz olarak tanıdıklarına veya akrabalarına tahsis edebiliyorlar. Ancak belirli şartlara uyulmadığında vergi ödeme sorunu ortaya çıkabiliyor.

Emekli geliri dışında geliri olmayan ve Türkiye'de 200 metrekareden küçük tek konutu olan emekliler ve ev hanımları emlak vergisi, çevre temizlik vergisi gibi ödemelerden muaf tutuluyor. Ancak kira geliri elde eden emekliler, diğer mükellefler gibi gelir vergisi beyannamesi vermekle yükümlü. Bu nedenle evi veya işyeri kiralı olan emekliler, emlak vergisi ödemekten muaf olmalarına rağmen gelir vergisi beyannamesi vermek durumundalar.

İstanbullular hazırlanın: Elektrik kesintisi yaşanacak! Otobüs şoförüne silahlı saldırı! 6 el ateş etti Limonda yasaklı madde tespit edildi!
Sonraki Haber