Air fryer Satışlarının Yükselmesinin Nedenleri: Sıvı Yağ Fiyatları, Zaman, Pratiklik ve Lezzet

Air fryer son yılların en çok kullanılan ve satılan mutfak ürünleri arasında yer alır. Yiyecekleri kısa sürede pişiren air fryer, pratik ve kolay olmasıyla sıkça tercih edilir.

Air fryer satışlarının yükselmesinin arkasında sadece bu detaylar yoktur. Pek çok etmen, mutfağa ilgi duyan kişilerin Air fryer almasına neden olur. Bu yazımızda Air fryer satışlarının bu kadar yükselmesinin nedenleri hakkında bilgi vereceğiz. Air fryer almadan önce tüm detayları bilmeniz, kaliteli ve bütçe dostu bir seçim yapmanızı sağlayacaktır.

Air fryer Nedir? Nasıl Çalışır?

Air fryer, “hava fritözü” adıyla tercüme edilir. Ürün seçenekleri son yıllarda popüler olsa da, geçmişi çok eskilere dayanır. Sıcak havanın fan yardımıyla dağılmasını sağlayan bu teknoloji 80 yıl önce Willian Maxson tarafından karnabahar yetiştirmek için icat edilmiştir. Maxson, bu icadı sayesinde satışlarını arttırarak, günümüze adeta ışık tutmuştur. 

Air fryer, dondurulmuş gıdaları sıradan bir fırına kıyasla daha kısa sürede pişirir. 2010 yılında bugünkü bildiğimiz hâline gelen airfryer, dünya çapında yoğun ilgi görür. Dolayısıyla birçok kişi Air fryer ile yemek pişirmeyi, geleneksel yöntemlere kıyasla daha fazla tercih eder hâle gelmiştir. Öyle ki yeni evlenen çiftler bile çeyizine Air fryer almaktadır. Bu sayede mutfak işleri kolaylaşarak, zamandan kazanç sağlanır. Peki Air fryer satışları neden bu kadar yükseldi? İşte Air fryer satışlarının yükselme nedenleri:

1. Artan Sıvı Yağ Fiyatları

Air fryer satışlarının yükselmesinin önemli nedenleri arasında artan sıvı yağ fiyatları yer alır. Özellikle son bir yıl içinde sıvı yağlara gelen zam, tüketiciyi ekonomik ve yağsız tariflere yönlendirdi. Air fryer kullanan kişiler, neredeyse hiç yağ kullanmadan yemek yapma şansına sahiptir. Bu durum önemli bir derecede yağ tasarrufunu da beraberinde getirir. En çok yağ gerektiren kızartmaları bile air fryerda yaparken, bir kaşık kadar sıvı yağ kullanımı yeterli gelir. Hatta birçok kişi, tamamen sağlıklı bir yiyecek tüketmek için sıfır yağ ile kızartmalar yapar.

2. Air fryer’ın Zaman Tasarrufu Sağlaması

Air fryer, özellikle çalışan kişilerin işini büyük oranda kolaylaştırır. Air fryer ile yemek yapmak zaman konusunda da tasarruf sağlar. Yiyeceklerin kısa sürede hazırlanmasını sağlayan ürün seçenekleri, diğer işlere zaman bırakmasıyla da beğeni kazanır. Özellikle işten gelen kişiler, pratik ve kolay bir lezzet hazırlamak için air fryer kullanır. Bu sayede dinlenmek ve diğer işlere zaman ayırmak için de fırsat doğar. Artan kent yaşamı ile beraber kadınların çalışma hayatında daha fazla yer alması da air fryer’a rağbet edilmesinin nedenleri arasında yer alır. Durum böyle olunca Air fryer satışları da yükselme eğilimi göstermiştir. 

3. Kolay Kullanım ve Temizleme Olanağı

Teknolojik ürünlerden bir çoğunu kullanmak için bilgi sahibi olmak gerekir. Özellikle bazı ürünlerin kullanımı gerçekten kafa karıştırır. Air fryer ise kolayca kullanılabilen bir ürün seçeneğidir. Çoğu yiyecek türü için bir ya da iki tuşa basarak ayarlama yapmak yeterli gelir. Bu sayede her yaştan kişi yaygın olarak Air fryer kullanır. Air fryer kullanmanın nedenlerinden bir tanesi de temizlenmesinin kolay olmasıdır. Mutfakta iş yaparken fazla yağ kullanımından 

dolayı temizlemek zor hale gelebilir. Bu nedenle birçok bulaşık ortaya çıkar ve çoğu zaman temizlik yapmak zaman alır. Mutfakta pratikliğin kapısını aralayan air fryer’ın temizliği de çok kolaydır. Birçok markanın satışa sunduğu airfryer modeli arasında makineye atılarak temizlenme özelliği sunanlar da vardır. Bu sayede tıpkı diğer mutfak eşyaları gibi makinede yıkanarak, zamandan ve enerjiden tasarruf yapmak mümkün hâle gelir.

4. Air fryer ile Lezzetli Yiyecekler Yapma Olanağı

Birçok pişirme yöntemine kıyasla Air fryer ile pişirilen yiyecekler son derece lezzetli olur. Geleneksel pişirme yöntemlerinde yağsız yemek pişirmek neredeyse imkânsızdır. Özellikle kızartmalar, yağsız pişirildiğinde son derece lezzetsiz olur. Air fryer’da ise durum daha farklıdır. Air fryer ile pişen yemekler sağlıklı olduğu kadar son derece lezzetli bir tada sahiptir. Ayrıca başta ızgara olmak üzere birçok yiyecek türünün dışı çıtır, içi yumuşacık pişer. Dolayısıyla birçok pişirme yönteminde bir türlü elde edilemeyen kıvam, air fryerda zahmetsizce gerçekleşir.

5. Kokusuz Pişirme

Evde yemek pişirirken etrafa bir koku yayılır. Mutfakta başlayan yemek kokusu, tüm odalara siner ve ortamın havasını olumsuz hâle getirir. Özellikle yağlı yemekleri pişirirken, tüm evde rahatsız edici bir koku meydana gelir. Air fryer’da durum böyle değildir. Air fryer, yemeklerin kokusuz bir şekilde pişmesini sağlar. Kızartmalarda bile herhangi bir yağ kokusu oluşmaz. Bu sayede hem mutfakta hem de evin diğer odalarında temizlik hissi uzun süre devam eder.

6. Kilo Almadan Yemek Yemeyi Sağlar

Kilo almanın birçok nedeni bulunur. Bazı beslenme şekillerinde az ya da çok yemek yemek fark etmeksizin, kilo alımı istenmeyen şekilde artar. Bu durum üzerinde, yiyecekleri pişirme yöntemi ve aşırı yağ tüketimi etkili rol oynar. Fakat Air fryer kullanıldığında böyle bir problem meydana gelmez. Çok az miktarda ya da tamamen yağsız şekilde yiyecek pişirilmesi, fazla kilo alımının önüne geçmeye yardımcı olan unsurlar arasında yer alır.

Air fryer Satışlarının Yükselmesinin Nedenleri: Sıvı Yağ Fiyatları, Zaman, Pratiklik ve Lezzet

7. Birçok İşlevi Tek Bünyede Toplar

Air fryer satışlarının yükselmesinin nedenlerinden bir tanesi de birçok işlevi yerine getirmesidir. Piyasada birçok Air fryer modeli bulunur. Farklı markalar tarafından satışa sunulan ürün seçenekleri, domatesten çikolatalı keke kadar birçok yiyeceğin pişmesini sağlar. Ayrıca piyasadaki Air fryer seçeneklerinin değişik fonksiyonları da bulunur. Bunlar: 

• Sulu yemekler yapma
• Sebze ve meyve kurutma
• Mangal tadında ızgaralar
• Yoğurt hazırlama
• Konuşarak uyarı verme
• Akıllı sensör
• Yiyecek ısıtma
• Dönebilen piliç ızgara bölümü
• Güvenlik için otomatik durdurma modu

8. Yiyecek Türüne Göre Pişirme Yapar

Air fryer kullanımının önemli özellikleri arasında yiyecek türüne göre pişirme olanağının olması yer alır. Air fryer modlarında sıcaklık ve zaman ayarlama seçenekleri bulunur. Manuel ya da dijital şekilde ayarlanabilme özelliğinin olması sayesinde yiyecek türüne göre seçim yapmak mümkündür. Fakat air fryer’ın özellikleri bununla da sınırlı değildir. Birçok model seçeneğinde yiyecek çeşidine göre pişirme özelliği bulunur ve ekranda yer alan tuşlar üzerinden ayarlamalar yapılabilir. Bu sayede tavuk, balık, kek, sebze başta olmak üzere yiyeceklere uygun şekilde pişirme modu aktif hâle getirilir. Yiyecek modlarının ayarlanabilir olmasının faydalarından bir tanesi de ideal modu çalıştırmaktır. Dolayısıyla yiyecekler ideal sıcaklıkta ve kıvamda pişerek, damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakır.

9. Yiyecekleri Sıcak Tutar

Air fryer seçeneklerinde yiyecekleri sıcak tutma modu bulunur. Yemekleri servis etmeden önce soğumasının önüne geçen bu mod, yiyeceklerin en lezzetli haliyle tüketilmesini sağlar. Bu mod sayesinde misafirleri beklerken yiyeceklerin soğuması ve lezzet kaybının oluşması engellenir. Ayrıca air fryer’da yiyecekleri ısıtmak da mümkündür. Ürün seçeneklerinin fırın görevi üstlenmesi, dolaptan çıkan dondurulmuş ya da ısıtılmayı bekleyen yiyeceklerin hazırlanmasını ayarlar.

10. Neredeyse Her Şeyi Pişirebilir

Air fryer ile yapılabilecek birçok yiyecek türü bulunur. Bunlar; et yemekleri, tavuk, balık, mısır, kabak, patates, patlıcan, sigara böreği, pirinç pilavı, pizza, köfte, sufle başta olmak üzere çeşitli yiyecek türleridir. Siz de air fryer’ın özelliklerini okuduysanız ve mutfak işlerinizi kolaylaştırmak istiyorsanız Akakçe üzerinden aradığınız ürünü bulabilirsiniz. En ucuz ve kaliteli ürünleri bulmanızı sağlayan Akakçe sayesinde alışveriş deneyiminiz de güvenli hâle gelir.

Air fryer Satışlarının Yükselmesinin Nedenleri: Sıvı Yağ Fiyatları, Zaman, Pratiklik ve Lezzet ile ilgili etiketler Air Fryer
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.