2023 yılı asgari ücreti açıklandı! Peki, işsizlik ve yaşlılık maaşları ne kadar oldu? İşte detaylar

Günlerdir süren asgari ücret tartışmaları sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı asgari ücret miktarını açıkladı. Bu çerçevede ''İşsizlik ve yaşlılık maaşı ne kadar oldu?'' aramaları hız kazandı. Asgari ücret zammıyla birlikte işsizlik ve yaşlılık maaşları da belirlenmiş oldu. Detaylar haberimizde...

Türkiye'de milyonlarca çalışanın beklediği kritik açıklama bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı. 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamı Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan 3 toplantı sonrası kesinleşmemişti. 

Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre 2023 yılında Türkiye'de uygulanacak asgari ücret net 8 500 lira lira oldu.

2023 yılı asgari ücret rakamı beklenirken bazı vatandaşlar ise işsizlik maaşı, yaşlılık maaşı ve dul ve yetim aylıkları gibi ödemelerin belirlenmesini bekliyordu. Milyonlarca vatandaş işsizlik maaşı ne kadar, yaşlılık ödeneği ne oldu, dul ve yetim aylığı ne kadar oldu sorularına yanıt aradı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı yayında 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti açıkladı. Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre 2023 yılında Türkiye'de uygulanacak asgari ücret 8 bin 500 lira oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın canlı yayında yaptığı açıklamaya göre yaşlılık aylığı, dul ve yetim aylıkları ile işsizlik maaşı da belirlenmiş oldu.

YAŞLILIK AYLIĞI NE KADAR OLDU?

Yaşlılık aylığı Temmuz ayında yapılan zamla 65 ay aylığı 1684 liraya yükselmişti. 2023 yılında 2 bin 610 liraya çıkarıldı.  

Temmuz ayında belirlenen yeni asgari ücretle birlikte asker maaşı 4 bin 750 lira, 15 Temmuz Gazileri 3 bin 868 ile 5 bin 487 lira arasında, Kıbrıs gazisi maaşları 750 lira, Kore gazi maaşları 750 lira, 6. derece doğu gazi maaşı da 3 bin 750 lira olarak ödeniyordu. 2023 yılında asker maaşı 7 bin 362 lira, 15 temmuz gazileri en az 5 bin 995 lira,  Kore ve Kıbrıs gazileri 1162 lira, 6. derece doğu gazi maaşı da 5 bin 812 lira oldu. 

2023 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLDU?

Temmuz ayında belirlenen Yeni asgari ücretle beraber geçerli olan işsizlik ödenekleri 1 Temmuz-31 Aralık döneminde verilecek işsizlik ödenekleri, bu dönemde geçerli olan brüt 6 bin 471 TL üzerinden hesaplanmıştı. Buna göre asgari ücret üzerinden çalışmış olanlara bu dönemde aylık bin 981,41 TL yerine 2 bin 568 TL ödeniyordu. Yüksek ücretle çalışmış olup işsiz kalanlar için ise işsizlik maaşının tavanı aylık 3 bin 972,82 TL’den 5 bin 137,51 TL’ye yükseltilmişti.

2023 yılında uygulanacak işsizlik maaşı, asgari ücret üzerinden çalışanlara 3 bin 980 lira, yüksek ücretle çalışanlara ise 7 bin 962 lira ödenecek.

PEKİ TARAFLAR NE İSTİYORDU?

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret komisyonunun üçüncü toplantısının sona ermesi sonrası açıklamalarda bulundu. Atalay, daha önceki açıklamalarında resmi bir teklif sunmadıklarını anlatmış ve kasım ayı açlık sınırı verisi olan 7 bin 785 TL’yi baz aldıklarına dikkat çekmişti.

Atalay'ın 'kırmızı çizgimiz' dediği rakamlar tepki çekmişti. 3. toplantı sonrası yeni bir açıklama yapan Atalay 9 bin lira rakamını açıkladı. Atalay, "Teklifimizi bakan beye ve komisyona ilettik. Bizim resmi teklifimiz 9 bin TL” dedi.

ERDOĞAN'DAN 9 BİN ÇIKIŞI: SIRTINDA KÜFE OLMAYANLAR BOL BOL ATIP TUTUYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Atalay'ın resmi teklifimiz dediği 9 bin liraya tepki gösterdi. Grup toplantısında konuşan Erdoğan şunları söyledi: ""Bakanımla, İşveren Sendikası Başkanıyla otururuz, konuşuruz, değerlendirmemizi yaparız. İnşallah hayırlı bir adım atarız, neticeye varırız. Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Çünkü bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor ama bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfe. Bunların hepsini düşüneceğiz; eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaşımdan bütün altyapı üstyapı sorunlarına kadar bunlar bir şeyle yapılacak değil mi? Tabii sırtında küfe olmayanlar bol bol atıp tutuyor."

İŞVEREN: 9 BİN 500 LİRA ÖDERİZ AMA...

TOBB Türkiye Hizmetler Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ, asgari ücretin 9 bin TL olabilmesinin ancak işverene sağlanacak vergi kolaylığı ile mümkün olabileceğini ifade etti.

Asgari ücretin üzerindeki vergi yükünün tamamen kaldırılması gerektiğini söyleyen Bozdağ, "Bugün ödediğimiz asgari ücretin yüzde 50-55 civarı muhtasar vergisi, sosyal güvenlik kurumu prim ödemesi gibi ödemeler. Bunlar da 5 bin liralık ek bir yük oluşturuyor. Bu yükü işverenin üzerinden kaldırırsanız değil 9 bin, 9 bin 500 TL de öderiz” ifadelerini kullandı.  

DESTİCİ ERDOĞAN'DAN ÖNCE AÇIKLADI

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, asgari ücrete ilişkin "Hem iş dünyamızı hem de işçi kardeşlerimizi düşünerek makul olan tespit ve tekliflerde bulunduk. Biz, yüzde 50 civarında bir teklifi önerdik. İnşallah yarın yüzde 50'lik bir artışla bu ilan edilecektir diye ümit ediyorum. 8 bin liranın üzerinde bir rakam olduğunu tahmin ediyorum" dedi. 

Kaynak: Medyatava

2023 yılı asgari ücreti açıklandı! Peki, işsizlik ve yaşlılık maaşları ne kadar oldu? İşte detaylar ile ilgili etiketler asgari ücret İşsizlik
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.