2000 yıllık bilgisayar bilim insanlarını hala şaşırtmaya devam ediyor!

Aslında düşündüğümüz dijital bilgisayarlardan farklı olarak bir astronomik takvim olan Antikythera mekanizması, insanlık tarihindeki "ilk bilgisayar" olarak adlandırıldı. 1901'de bir Yunan gemi enkazında keşfedildikten sonra bilim insanlarını yüzyıldan biraz uzun süredir hala şaşırtmaya devam ediyor...

İnanılmaz derecede karmaşık olan 2.000 yıllık bir bilgisayar enkazının keşfi bilim insanlarını şaşkınlık içinde bırakmıştı.

İnşa edildiği dönemde, astronomik bir takvim olan Antikythera mekanizması, güneşi, ayı ve gezegenlerin göksel zamanını izlemek için bir kanat sistemi kullanan, elle çalışan adeta bir zaman tutma aracıdır. Bunun yanı sıra ayın evrelerini ve tutulmaların zamanlamasını izleyen bir takvim olarak da kullanılmıştır.

2000 yıllık bilgisayar bilim insanlarını hala şaşırtmaya devam ediyor!

Nispeten basit gibi görünse de, mekanizma aslında inşa edildiği zamanının ilerisinde ve teknik olarak sonraki 1000 yılda icat edilen diğer tüm araçlardan daha karmaşık bir yapıya sahipti.

Mekanizma şu anki haliyle 82 ayrı parçadan oluşuyor ve 30 aşınmış bronz çark da dahil olmak üzere orijinal yapısının sadece üçte biri günümüze ulaşmış durumda.

University College London'daki uzmanların cihazla ilgili araştırmaları, bilgisayarın 3 boyutlu bir modellemesini içeriyordu ve cihazın nasıl çalıştığına dair gizemi çözmelerine yardımcı olacak bir fikri ortaya çıkardı.

2000 yıllık bilgisayar bilim insanlarını hala şaşırtmaya devam ediyor! - Resim : 2

UCL'de bir malzeme bilimcisi olan Adam Wojcik yeni keşifler hakkında şunları söyledi: "Takvimi yeniden yapılandırmamızın, bilim insanlarının bugüne kadar mevcut kalıntılardan derlediği tüm kanıtlara uyduğuna inanıyoruz."

Antik Yunanlılar güneşin ve gezegenlerin güneş yerine Dünya'nın etrafında döndüklerine inandıklarından, cihaz, güneşin, ayın ve gezegenlerin hareketini eşmerkezli halkalar üzerinde çalışıyor.

Araştırmacılar açıklamalarına şunları eklediler: "Bu karmaşık 3 boyutlu bulmacayı çözmek, Babil astronomisinden döngüleri, Platon Akademisinden gelen matematiği ve antik Yunan astronomik teorilerini birleştiren bir deha yaratılışını ortaya çıkarıyor."

2000 yıllık bilgisayar bilim insanlarını hala şaşırtmaya devam ediyor! ile ilgili etiketler Yunan
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.