19 Kasım Cuma günü yaşanacak 'Parçalı Ay tutulması' Türkiye'den izlenebilecek mi? Ay tutulması 2021

Ay'ın yüzde 97'sinin Dünya'nın gölgesinde kalacağı parçalı ay tutulması 19 Kasım Cuma günü gerçekleşecek. NASA'nın ''son yüzyılın en uzunu'' diyen nitelediği ay tutulması en iyi Amerika'dan gözlemlenebilirken, Türkiye'den izlenemeyecek ve 3,5 saate yakın sürecek.

Son 580 yılda yaşanan en uzun Ay tutulmasında başlangıcından bitimine kadar geçecek zaman 3 saat, 28 dakika ve 23 saniye sürecek.

NASA'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Ay'ın yüzde 97'sinin Dünya'nın gölgesinde kalacağı tutulma, 18 Kasım'ı 19 Kasım'a bağlayan gece yaşanacak. 3 saat, 28 dakika ve 23 saniye sürecek Ay tutulması son yüzyılın en uzunu olarak kayda geçecek. Bu süre, aynı zamanda son 6 yüzyılın da en uzun parçalı Ay tutulması olacak. Daha önceki en uzun süren tutulma 2018'de gerçekleşmiş ve 1 saat 43 dakika sürmüştü.

19 Kasım Cuma günü yaşanacak 'Parçalı Ay tutulması' Türkiye'den izlenebilecek mi?

İŞTE AY TUTULMASININ EN İYİ İZLENEBİLECEĞİ YERLER

Ay tutulması Türkiye'den izlenemeyecek. En net şekilde izlenebileceği bölge ise Amerika. Kuzey Amerika'da Güneş doğumundan önce kalkanlar bu tarihi anı en iyi şekilde izleme fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca Batı Amerika'da yaşayanlar da yine gün doğmadan önce Ay tutulmasının en karanlık halini izleme fırsatı yakalayacak. Tam Ay tutulması, Alaska, Pasifik Okyanusu, Yeni Zelanda, Batı Avrupa ve Doğu Avustralya ile Japonya'dan izlenebilecek.

PARÇALI AY TUTULMASI NEDEN OLUR?

Ay tutulmasında, Dünya’nın Ay ile Güneş arasında bir noktada bulunması sonucu, Ay’ın Dünya’nın gölge konisinin içerisinde kalması ile gerçekleşiyor. Tutulma sırasında Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesi ile Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinin arasındaki açı nedeniyle Ay, Dünya’nın tam gölge konisine girmeyebiliyor. Bu durum 'Parçalı Ay tutulması' olarak tanımlanıyor.

19 Kasım Cuma günü yaşanacak 'Parçalı Ay tutulması' Türkiye'den izlenebilecek mi? Ay tutulması 2021 ile ilgili etiketler NASA Ay ay tutulması parçalı ay tutulması güneş
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.